Lastik Ebatları Nasıl Okunur?
1- Taban Genişliği (mm)
Lastik ölçüsündeki ilk üç basamak, lastiğin taban genişliğini, yani bir yanaktan diğer yanağa olan mesafesini belirtir. Örneğin, görseldeki 205/55R16 ebadındaki lastikte bu değer 215 mm’dir.
2- En / Boy Oranı
Lastik ölçüsünde eğik çizgiden sonra gelen iki basamak, lastiğin yanak genişliğinin yüzdesini ifade eder. Bu oran, yanak / kesit oranı ya da en/boy oranı olarak da bilinir. Örneğin, verilen lastikte 215 mm genişliğin %55’i olan 118 mm’lik bir yanak yüksekliği vardır. Bu oran genellikle 5’in katları şeklinde artar. En/boy oranı büyüdükçe lastik yanak genişliği de artar. En Boy Oranı = (Yükseklik / Genişlik) × 100
3- Lastik Yapısı
Lastik yapısı kavramı, bir lastiğin iç ve dış katmanlarının düzenleniş biçimini ifade eder. Örnek resimde yer alan lastik:,Radyal (R) yapıdadır. Radyal lastiklerde yol tutuş ve enerji tüketimi iyi yönlü olarak optimize edilmiştir.
4- Jant Çapı
Bir sonraki rakam, lastiğin takılabileceği jantın inç cinsinden çapını gösterir. Örneğin, 225/70R16 91S ebadındaki bir lastik, 16 inçlik bir janta uyacak şekilde tasarlanmıştır.
5- Yük Endeksi
Lastiğin yük endeksi, aracın hız endeksinde belirtilen maksimum hızda hareket ederken taşıyabileceği en yüksek yük kapasitesini gösterir. Örneğin, 205/55R16 91V lastikteki “91”, lastiğin 615 kg taşıma kapasitesine sahip olduğunu ifade eder.
6- Hız Sınıfı
Lastiğin hız sınıfı, lastiğin doğru yük ve basınç ile kullanıldığında, yol tutuşunu koruyarak ulaşabileceği en yüksek hızı belirtir. Örneğin, 205/55R16 91V lastikteki “V”, lastiğin 240 km/s hıza kadar güvenle kullanılabileceğini gösterir.
7- Üretim Tarihi
Lastik üretim tarihi, lastiğin yanak kısmında bulunan DOT kodu ile okunur. DOT kodunun son dört rakamı üretim tarihini belirtir. İlk iki rakam, üretim haftasını, son iki rakam ise üretim yılını gösterir.
Yukarıdaki örnek resimde yer alan lastik: 10. haftada ve 2024 yılında üretilmiştir.
Doğru Lastik Nasıl Seçilir?
Aracınızın zeminle tek temas noktası olan lastikler, sürüş güvenliği ve performansını etkileyen kilit faktördür. Peki, lastik seçerken mevsim özellikleri ve aracın için doğru olan lastiği kolayca bulabilmek için nelere dikkat etmelisin? Özetle ilk yapman gerekenler şöyle olmalı;
1-Lastik Ebadı: Aracınıza uygun lastikleri seçmek için otomobil üreticisinin önerilerine göz atabilir, araç kullanım kılavuzunuzdan ebat kontrolü yapabilir ya da sitemizin anasayfasında ‘’Araca Göre Lastik Arama’’ yapabilirsiniz.
2-Araç Kategorisi: Seçtiğiniz lastik araç türüne (SUV, binek araç vb.) uygun olmalıdır. Bazen ebatlar ortak olsa da iç yapı farklı olduğundan buna mutlaka dikkat etmelisiniz.
3-Mevsim ve Arazi Koşulları: Hava ve yol koşullarına uygun olan lastikler seçilmelidir.
Mevsim Koşullarına Göre Lastikler:
-
Yaz Lastiği Nedir?
Yaz lastikleri, hava sıcaklığının 7 derece ve üzerindeki hava sıcaklıkları için geliştirilir. Kuru ve ıslak zeminlerde kullanılabilirler. Ancak ıslak zemin performansı değerleri, lastiğe göre değişkenlik gösterebilir. Yazlık lastikler, sıcak hava koşullarında etkili manevra kabiliyeti ve viraj performansı sergiler.
-
Kış Lastiği Nedir?
Kış lastikleri, yaz lastikleri ile kıyasla 7 dereceden soğuk havalar için özel geliştirilir. 7 Derece ve daha soğuk hava koşullarında etkili yol tutuşu, yüksek çekiş gücü sağlarlar.
-
4 Mevsim Lastik Nedir?
4 mevsim lastikler, yıl boyu kullanım için geliştirilir. Dört mevsim lastikleri, kendi arasında kabaca ikiye ayrılır: 3PMSF (3 Tepeli Dağ Kar Tanesi) sertifikalı lastikler, 0 derece altı sıcaklıklarda kullanım için onay almıştır. Daha zorlu kış şartlarında kullanılabilirler. Bununla birlikte 3PMSF sertifikası olmayan 4 mevsim lastikler, kar yağışının görülmediği daha ılıman bölgeler için önerilmektedir.